logotopbadia.png
HOME VERLOSKUNDIGE ZWANGERSCHAP BEVALLING KRAAMBED LINKS CONTACT

Eerste afspraak
Je bent zwanger: gefeliciteerd! Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen voor je eerste afspraak. Je hebt daarvoor geen verwijzing nodig.

Badia vermeld op zwangerinNL

Sinds oktober is er een gratis App op de markt die je informeert over de voortgang van je zwangerschap en alles wat daar bij komt kijken. Neems eens een kijkje!

De verloskundige

Vanaf 13 mei is de nieuwe website www.deverloskundige.nl live. Deze website is speciaal voor (aanstaande) zwangeren ontwikkeld en ondersteunt verloskundigen in hun voorlichting.

Echo's

Tijdens je zwangerschap worden er verschillende echo’s gemaakt . Een aantal echo’s krijg je op de praktijk en voor de medische echo’s  worden jullie naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook is het mogelijk om 3D / pretecho te laten maken. Hieronder worden de echo's kort in het uitgelegd.

Eerste echo

Tijdens de eerste afspraak wordt een vitaliteitsecho gemaakt. Er wordt dan gekeken hoe lang je precies zwanger bent, of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerling zwangerschap. Wanneer er uit de echo blijkt dat je nog geen 10 weken zwanger bent of verder, dan wordt er een herhalingsecho ingepland.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken van je zwangerschap ga je naar het ziekenhuis voor een termijnecho. Hierbij wordt het kindje nogmaals opgemeten en wordt je definitieve uitgerekende datum bepaald. Eventueel wordt ook de nekplooimeting uitgevoerd.

20 weken echo

De twintig weken echo, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, wordt wederom in het ziekenhuis uitgevoerd.  Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt er gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.


Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien zijn een open ruggetje, open schedel, waterhoofd, bepaalde hartafwijkingen, breuk of gat in middenrif, breuk of gat in buikwand, afwijkingen aan de darmen, ontbreken of afwijken van de nieren, ontbreken of afwijken van botten, afwijkingen aan armen of benen. De 20-weken echo is een methode om aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op een echo.
Bij de 20-weken echo is het geslacht in de meeste gevallen te bepalen. De echoscopist vertelt u alleen wat het geslacht is als u hier zelf naar vraagt en wordt pas aan het einde van het onderzoek bepaald.

Bij gebleken (mogelijke) afwijkingen wordt de verloskundigenpraktijk (telefonisch) op de hoogte gebracht en zul je worden doorverwezen voor nader onderzoek. Dit houdt in de meeste gevallen in dat er een uitgebreidere (nog specifiekere) echo wordt gedaan.  Voor meer informatie klik hier voor de folder.

30 weken echo

De 30 weken echo wordt ook wel de groeiecho genoemd. Er worden verschillende metingen gedaan bij het kindje, zoals de hoofdomtrek, de afstand van oor tot oor, de buikomtrek en het bot in het bovenbeen. Met deze metingen kan er een schatting gemaakt worden hoe groot het kindje nu is en of dit past bij de termijn.

Liggingsecho

Rond 36 weken wordt er een liggingsecho gemaakt. Met deze echo bepalen we of er sprake is van een hoofdligging of een stuitligging van je kindje.

Echo op indicatie

Er kunnen veel verschillende indicaties zijn waarvoor je een extra echo kan hebben. Dit zijn altijd medische indicaties. Denk hierbij aan bloedverlies of de verdenking op een te klein of te groot kindje.

3D / Pretecho

Een pretecho is een niet-medische echo die ook niet vergoed wordt door de verzekering. Tijdens deze echo kun je uitgebreid met je partner en familie naar het kindje in je buik kijken, en kunnen er eventueel 3D of 4D beelden gemaakt worden. Voor een pretecho kun je terecht bij 3D echo Midden Limburg.

 

Newsfeed

NIPT

Vanaf 1 april 2017 is de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl beschikbaar. De zwangere en haar partner vinden hier informatie over prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en over de 20 wekenecho. Lees meer

 

RIVM

Dit Nederlandse overheidsinstituut verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid.

 

Gynaecologie Maastricht UMC+

Obstetrie & Gynaecologie Maastricht UMC+: zorg voor vrouwen.

 

Volg ons

googlepluslogo.png