logotopbadia.png
HOME VERLOSKUNDIGE ZWANGERSCHAP BEVALLING KRAAMBED LINKS CONTACT

Eerste afspraak
Je bent zwanger: gefeliciteerd! Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen voor je eerste afspraak. Je hebt daarvoor geen verwijzing nodig.

Badia vermeld op zwangerinNL

Sinds oktober is er een gratis App op de markt die je informeert over de voortgang van je zwangerschap en alles wat daar bij komt kijken. Neems eens een kijkje!

De verloskundige

Vanaf 13 mei is de nieuwe website www.deverloskundige.nl live. Deze website is speciaal voor (aanstaande) zwangeren ontwikkeld en ondersteunt verloskundigen in hun voorlichting.

Hielprikje 

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes.

Waarom een hielprik?

Meestal maakt een medewerker van de JeugdGezondheidsZorg een afspraak met jou en je partner voor het uitvoeren van de hielprik. Je moet hiervoor toestemming geven. Soms doet de verloskundige of huisarts de hielprik of het ziekenhuis als jullie daar nog zijn.

Op welke ziektes wordt onderzocht?

In het laboratorium wordt het bloed van je baby onderzocht op 18 verschillende aandoeningen.

Bijvoorbeeld op;

  • Een aandoening van de schildklier;
  • Een aandoening van de bijnier;
  • Een bloedziekte (sikkelcelziekte);
  • Taaislijmziekten;
  • Een aantal stofwisselingsziekten.

Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn, maar komen gelukkig niet vaak voor. Snelle opsporing kan schade aan de gezondheid voorkomen of beperken. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een speciaal dieet. Blijkt dat je kind een zeldzame ziekte heeft, dan worden jullie doorverwezen naar een kinderarts.

Meer informatie

Lees meer informatie over de hielprik (RIVM)

.

Newsfeed

NIPT

Vanaf 1 april 2017 is de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl beschikbaar. De zwangere en haar partner vinden hier informatie over prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en over de 20 wekenecho. Lees meer

 

RIVM

Dit Nederlandse overheidsinstituut verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid.

 

Gynaecologie Maastricht UMC+

Obstetrie & Gynaecologie Maastricht UMC+: zorg voor vrouwen.

 

Volg ons

googlepluslogo.png