Nageboorte tijdperk
In de periode nadat de baby geboren is, moet de placenta (moederkoek) en vliezen tezamen, ook wel de nageboorte genoemd, nog geboren worden. Meestal voel je nog een paar weeën, die ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt en verkleint. Hierdoor komt de placenta van de baarmoederwand los en voor de baarmoedermond te liggen. Je moet dan nog eenmaal meepersen om de placenta geboren te laten worden. Deze wordt dan goed nagekeken. Het is belangrijk dat de placenta volledig is en er geen lobben in de baarmoeder zijn achtergebleven.
Als je gehecht moet worden omdat er een scheurtje is ontstaan of je ingeknipt bent, zal dit meestal direct na de geboorte van de placenta gebeuren.
Elke bevalling is verschillend en uniek; er bestaat geen standaardscenario. Al voordat de bevalling is begonnen, maar ook tijdens elke afzonderlijke fase, kunnen er redenen zijn om in het ziekenhuis te bevallen of naar het ziekenhuis te gaan om je daar verder te helpen. Uiteindelijk willen alle mensen die jou helpen tijdens je bevalling hetzelfde: zo veilig mogelijk werken met als hoofddoel een gezonde moeder met een gezonde baby.
De eerste uren
Jullie kindje en de moederkoek zijn geboren, tijd voor beschuit met muisjes! Maar wat gebeurd er nog meer in de eerste uren?
Headerfoto: Joyce Dur