Waar bevallen

De bevalling is een hele bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis. Het is van belang dat je bevalt,waar jij je het prettigst voelt. De ontsluiting verloopt sneller als je je ontspant. Je kunt bevallen daar waar je wenst en wat binnen het kader van mijn medische verantwoordelijkheid past. Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder de begeleiding van de verloskundige bevallen. Vanaf een zwangerschapsduur van 30 weken zal ik het onderwerp ‘plaats van bevallen’ uitgebreid met jullie bespreken. Dan kunnen jullie aangeven wat de wensen zijn.

Het is aan te raden om jullie goed voor te bereiden. Dit kan onder andere door:

  • Het bezoeken van een voorlichtingsavond. De voorlichtingsavonden zijn georganiseerd door het VSV Weert. De avonden vinden plaats in SJG Weert. De voorlichtingsavond wordt gehouden door een verloskundige uit de regio, o.a. door mijzelf. Samen met een verloskundige van het ziekenhuis en een gynaecoloog. Data en tijden vind je in mijn praktijk.
  • Inlezen van folders zoals “Hoe bereid je je voor”, “Hoe ga je om met de pijn”, “Baringshoudingen” van deverloskundige kunnen jullie hierbij helpen
  • Het opstellen van een geboorteplan. Hierin worden wij als hulpverlener op de hoogte gesteld van jullie wensen en behoeften. Eventuele angsten en noden kunnen bespreekbaar worden gemaakt. Zo kunnen wij zorg op maat leveren en dit ook uitdragen naar andere hulpverleners tijdens het baringsproces
  • Voorbereiding in de vorm van zwangerschapsbegeleiding. Hiervoor zijn tal van mogelijkheden in de regio. Van fitness voor zwangeren tot aan yoga. Informatie hierover is bij mij verkrijgbaar.

Thuis

In Nederland kiezen vrouwen regelmatig voor een thuisbevalling in hun eigen vertrouwde omgeving. De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld en we zijn trots dat in Nederland de mogelijkheid nog steeds bestaat om thuis te bevallen. Onderzoek (op de website van deverloskundige ) wijst uit dat thuis bevallen even veilig is als in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling krijg ik assistentie van een kraamverzorgster. Ik heb als verloskundige alle medische middelen bij de hand die nodig zijn voor de opvang van moeder en kind.

Er wordt wel geadviseerd om je woonsituatie voorafgaand aan de bevalling goed te bekijken. Soms is het nodig om de plaats van bevallen hierop aan te passen. Bevallen op de zolderverdieping of op een slaapkamer met een beperkte bereikbaarheid (bijvoorbeeld wenteltrap) wordt niet geadviseerd.

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Natuurlijk begeleid ik ook een bevalling op de open verloskamer in het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat jullie je daar prettiger voelen. Of misschien woon je te klein of zijn er andere omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Daarnaast kunnen er ook medische redenen zijn waarvoor ik een bevalling op de open verloskamer wil begeleiden, in plaats van thuis. Dit zal ik altijd kenbaar maken en bespreken.

Bij een open verloskamer bevalling zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Het laatste gedeelte van de ontsluiting (vanaf 5-6 cm) zal dan onder mijn begeleiding en assistentie van een kraamverzorgster door de door jullie gekozen kraamcentra, verder in het ziekenhuis plaatsvinden. Indien de bevalling zonder complicaties verloopt, gaan jullie 2-3 uur na de bevalling met de baby naar huis.

Gaat je voorkeur uit naar een bevalling in het ziekenhuis? Controleer dan of je zorgverzekering een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie vergoed. Bij een indicatie wordt de poliklinische bevalling in het ziekenhuis altijd vergoed door de verzekering.

Redenen om te bellen

Zwangerschap:

  • bloedverlies.
  • minder leven vanaf 24e week.
  • pijnlijke harde buiken die met regelmaat komen en niet afnemen door rust of warmte.
  • vruchtwaterverlies, bel ook bij twijfel.

Bevalling:

  • Weeën. Bel mij bij weeën om de 5 minuten, tenzij je andere instructies hebt gekregen.
  • Gebroken vliezen, ook bij twijfel. Kijk goed naar de kleur van het vruchtwater. Het moet helder zijn. Bel direct als het vruchtwater groen of bruin is.
  • Bloedverlies veel en helder, moet je direct bellen. Wanneer je rond de datum van jouw bevalling bent, is een beetje slijmerig bloed een goed teken. Het is een soort aankondiging dat de bevalling gauw gaat beginnen.
  • Ongerustheid

Kraambed:

In het kraambed als je zorgen maakt over jezelf of jullie baby. Overdag houdt de kraamverzorgster jullie goed in de gaten. Bij problemen bel gerust.

Voor vragen of overleg mag je altijd bellen. Ik bied laagdrempelige zorg, dus schroom niet. Bel altijd 0495-633920 of 06-23639280 deze nummers zijn 24 uur per dag te bereiken.

Headerfoto: Joyce Dur